July 27, 2010

Kisah Anak Tupai.....






Dahulu..masa duk KL susah sgt nak dengar lagu dikir barat nie, skang dah duk KL hari2 leh dengar dikir barat esp waktu petang kat Kelantan FM. Pada asalnya saya ni tak minat sangat ngan dikir barat, coz ada yg xsampai maksud. Maybe saya jenis yang tak pandai dengar , lmbt sikit pick up ..hahaha..tp kalo lagu anak tupai ni byk bagi kesan kat saya esp masa study kat uia dulu, sebilik ngan budak kedah tue, dia minat sgt dikir nih, tp saya wat tak reti coz malas amik tahu..but sooner and later esp dah balik ke negeri sendiri membuatkan saya menghayati seni dikir barat ini sedalamnya..
Setakat yg saya tahu, dikir barat ada mcm2 stail dan versi, ada bentuk hiburan, lawak, dan juga nasihat, ada juga bersifat kenegaraan. Tp 1 thing best pasal dikir ni ialah nasihat Halim Yazid kepada kita ttg squirrel ni yg semakin lama makin pupus..walau hebat-kaya-bijak mcm manapun kita, xmampu nak cipta seekor tupai..subhanallah
Kisah tupai juga ingatkan saya cerita seorang guru Sejarah masa Form 3, (mmg xkene mengena ngan sejarah, tp cikgu ni suke bercerita..P) . Ini kisah benar katanya,pada suatu masa dahulu, ada seorang pekebun buah-buahan ni sangat geram dengan tupai yg suka tebuk buah2an di dusunnya, pendapatan dia akhirnya terjejas, disebabkan terlalu sakit hati, dia berjaya perangkap tupai-tupai di kebunnya. Lepas tu, kejammnya pakcik ni dijoloknya mata tupai2 ni dengan kayu. Hampir semua tupai yang ditangkapnya diperlakukan sebegitu kejam..tapi Allah ini Maha Adil dan lagi Bijaksana, ditakdirkan Allah seramai 5 orang anak yang dilahirkan isterinya buta malah ada juga yang pekak..itulah, kita selalu dengar org kata doa orang terniaya itu sentiasa makbul dan diperkenankan, tp perlu juga kita ingat binatang teraniaya tidak terkecuali dalam hal ini termasukla si tupai2 tadi dan semua keturunannya..bukankah Allah dah sebut “maka tanaman sesiapa yang dikongsi makan oleh haiwan lain, itu dikira bersedekah...Subhanallah..”




Lirik lagu anak Tupai:(kalo xphm lirik nie tanyala mana2 org kelantan..pasti phm..sedih taw.)
Artis: Halim Yazid


Ada sekor anak tupa, atah jula mokte,
kudung ekor perok lapar, jale cari make,

Kejadian tuhan dipanggil nama tupa,
asalnyo dale hute, sejenis mamalia
Kejadian tuhan dipanggil nama tupa,
asalnyo dale hute, sejenis mamalia
kalu pasal jakit kot dahe, diolah yang paling panda,
jatuh jare-jare kerano dio tok soba,

pandai-pandai tupai melopat jatuh tanoh jugok,
nok wi gambar ko ore jahat, jange telajok manggok,
jange telajok manggok,

ore jame ghitu pakat hambat tupa,
bimbe ko buoh kayu, takut tok de besa,
ore jame ghitu pakat hambat tupa,
bimbe ko buoh kayu, takut tok de besa,
nyor, durie, duku, kalu de nyo kerik tupa,
pendek tahun tu nyor, durie tok leh nok jual

Ore sekapong tupa seko, berambak hari-hari,
nyo pakat likong, nyo pakat pekong, tupa tok leh lari

Sekak bedil ado, tupa habih mati,
hok ni la sayo raso kito sangat rugi,
kito manusia tinggi mano pun kita ngaji,
nok buat tupa seko, tentu sekali doh tok jadi

Lo ni kapong atau bandar, jare boleh tengok,
bapok tupa, ibu tupa jale bawok anok
jale bawok anok

raso kesian sunggoh tengok seko anok tupa,
kerano telajok kuruh sampai tok leh nok niti pagar,
bulu-bulu pun habih luruh, air mata bera-bera,
mari dale baroh, bekali kena racun tebaka

4 comments:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

    ReplyDelete
  2. salam..
    cuba nak faham gak
    memusing2 tak boleh nak
    paham ..he he

    ReplyDelete
  3. salam....Bujang Susah...blog anda sungguh bermanfaat..xterjangkau lagi ilmu Allah..glad to know u.

    hehe..zulkbo..try2 la phm..sonang jo!

    ReplyDelete
  4. mujur kawe pehe
    lagu ni sohor sejak dari darjah 5 lagi
    pah ko hari ni raleks klu dengar

    btw, dikir barat terutama oleh halim yazid memang sarat dgn mesej

    ReplyDelete

Thank You Friends!