May 28, 2013

and they're now leaving me.... T__T (crying face..ok)


Their hard work have repaid .. my appreciation goes to all former students of smuaz, SPM batch 2012. They have striven so hard and trust me,  the results that you have achieved for SPM recently are really superb and outstanding. Yes, I'm so happy and grateful. Thank you Allah.

It was really hurt and hard to find those faces that will begin to leave MI in some time ... very soon... plus, even some of them have step out in advance from smuaz .. somehow still hoping to get few text from Sipie huhuh!!



Alia "saya dpt uia tecer"

Najwa "saya dpt unisza jer tcr"
jer? what do u mean jer?
Fatin " saya dpt unisza tcr"

Ridhwan "smentara tunggu pggilan ker overseas, sy terima uia dulu cer.."

Siti Hajar "saya dpt uia tcr"
Syahid "saya nakgi uia dh tcr"


Hafiz "saya gi unisza"

Zulshuhaifi "saya dah lama pasang angan2 nak jadi hafiz, (bukan Mohd Hafiz) 
doakan saya cer..(MTDQ)" 
Amin
Fatimah "saya dpt gi uia cer"
Amir "saya dpt unisza, tapi sy nak hafaz 30 juzuk al Quran dulu..." (MTDQ)


Nabilah: "saya akan ke KIAS"




"kami smbung prshbtn ini ke uia pula- tmpt belajar Ustazah Fatimah Syarha"



Bushra & Afiqah : "kami pun akan jejak ke bumi uia, tmpt tcr study dolu2" 


Faiz "saya kekal di smuaz menemani tcr...sy xmungkin ke laut utk memancing lagi.."



"teacher jgn sedih-sedih taw...kami pegi dulu yea...peace.."

huhu..so sad!



p/s: kehidupan baru sebagai warga kampus bakal bermula..semoga kalian tabah dan tenang selalu..ianya sama sekali tidak seperti alam persekolahan yang baru kalian tinggalkan. Good luck & sayang kamooo semuaa..








May 26, 2013

Lagi Buku Best : Belajar Dari Para Wali

http://1.bp.blogspot.com/_Z7cSNq8aE34/Se5rXzitpaI/AAAAAAAAA6c/L9mFVzx8JHI/s400/Buku+Belajar+Dari+Para+Wali.jpg

Nama buku: Belajar Dari Para Wali
Penulis: wan Ji Wan Husin


Hari tu singgah bookstore, spontan jer tarik buku ni dan MI beli dengan harga RM19.00. Style buku kat Malaysia ni dia wrap penuh, memang takde chance nak belek isi kandungan secara lengkap. Teringat pula MI cerita seorang lecturer masa dia study kat UK, book store kat sana tak ada sebijik pun yang wrap macam kat negara kita ni. Mungkin juga pemimpin negara itu yang terlalu mahu rakyatnya berilmu, sehinggakan pemilik kedai tak kisah pun para pelanggan baca buku di kedainya sampai habis kulit ke kulit. Hmm..hebatkan. Tapi skang tak pasti pula..namun in my own view, cara wrap buku-buku yang dikira menarik or "must read" book itu sangat tidak relevan dan cukup menyakitkan hati kami selaku pelanggan yang selalu mahu beli hanya buku-buku terbaek..hmm..geram kan...

****

okay, berbalik kepada citer MI tadi, sebaik je balik umah, layan anak-anak dan lepak jap, terus capai buku ni. Dalam persepsi MI pasti dipenuhi dengan susunan bahasa Melayu lama yang telah diterjemahkan ke Bahasa Arab yang sukar difahami selain dipenuhi dengan hadis-hadis. Namun sangkaan itu meleset, buku ni mempunyai himpunan kisah para wali zaman dahulu dengan jalan penceritaan yang cukup relaks dan mudah difahami! Alhamdulillah! Cerita demi cerita yang disampaikan yang membuatkan MI cukup kagum dengan amalan wali-wali Allah sehinggakan terus MI google, masih relevan lagikah kewujudan wali pada zaman sekarang, bagaimanakah kehidupan mereka pada zaman serba canggih ini dan apakah keistimewaan yang dapat kita lihat dengan mata kasar? Namun segala persoalan itu tidak terjawab, yang MI dapat akses hampir semuanya info dari seberang...hmm susah nak paham lenggok bahasa dorang...nak tak nak kena refer yang lebih arif, para ustaz & orang alim...hmm mana gua nak cari...takpelah...forget it.

Hampir semua kisah para wali dalam buku ni sangat best, darjat dan pangkat mereka cukup mulia dan tinggi di sisi Allah sehinggakan ada yang sekadar menepuk tanah, maka keluarlah sekeping dinar emas, ada yang mampu berjalan di atas air memberi pertolongan, ada yang memberi makan minum pada masa panas terik di padang pasir, malah aura wali turut memberi rahmat dan unsur berkat kepada sesiapa sahaja di sekitarnya..selain tu macam-macam lagilah!! sangat seronok membaca seolah-olah magik yang sukar diterima akal, namun hakikatnya itulah keistimewaan kekasih Allah yang dekat dan bertaqwa kepadanya. Doa mereka cukup makbul buat sesiapa sahaja..kalau ada sekarang mau cari...nak minta doa bolehhh?

Apapun subhanallah..memang tak menyesal beli buku ini. Alhamdulillah.
Apalagi..belilah!!



May 25, 2013

Novelet Tarbiah: Cinta High Class BAEK PUNYE ^ _^


Pasangan novelis meletop: Fatimah Syarha & Dr Farhan Hadi


bersama puteri-puteri kesayangan




Novel berunsur dakwah & tarbiah, Cinta High Class.

My student, Faiz Akmal yang memula sekali introduce MI dengan buku ni. Memang tidak meleset sangkaan MI & apa yang si Faiz citer..sungguh best buku ni. Zaman MI belajar uia dulu takde jumpa buku sehebat ini. So, kebetulan penulis ni pun ex-student uia, memang dapat feel yang sangat positif daripada cara penulisan dia yang cukup mantap dan hebat itu. Many thanks buat Faiz.

MI ingat baca buku ni in 3 days sahaja, penulisan husband dia, Dr Farhan Hadi dah rasa kagum yang amat, beberapa bab berikutnya ditambah pula dengan tulisan wife nya, Fatimah Syarha yang bagi MI melengkapkan kehebatan novel ini. 

Mesej yang disampaikan cukup santai, lengkap serta bersahaja & MI berharap sangat semua remaja di luar sana  tidak melepaskan peluang ini dan dibukakan pintu hati mereka untuk baca dari awal hingga ke akhir bab. Bagi MI hanya insan terpilih sahaja mampu memiliki apalagi membacanya. 

Lepas baca buku ni, memang teruja sangat dengan pasangan ni dan terus MI search ceramah ,forum & majlis ilmu mereka kat Youtube. Memang tidak menghampakan. Lagi menambah keterujaan MI bila tengok biodata Fatimah Syarha tentang penglibatannya di universiti dan pencapaian CGPA Master nya mencecah 3.90!! Subhanallah...mentor terbaik setakat ini.


***apa-apapun sila dapatkan segera sementara stok masih ada!




May 18, 2013

Seteru Rimau


Dekat smuaz ada sekor ni seteru si Rimau  (ingat lagi Rimau kan?)
 Hensem sketla nak compare dgn si Rimau tue. jantan gak. Suara kuat, dan muka cam kaki gaduh. Belum ada nama, MI ingat nak kasi nama Abraham atau pun Alexander..leyh tak..Tapi dia suka sangat kat pelajar2 pompuan smuaz ni..nape tah..


dia pandai mengurat...



pandai menggoda..


pandai posing


lama-lama dapatla gadis pilihan hati...!


tengah fikir mangsa seterusnya..



"okay, you next!" 

Jom masuk SYURGA tanpa hisab ^_^




Sumber info: kat SINI 
Baru-baru ni MI ada habiskan satu buku yang amat menarik. Semua kisah-kisah wali zaman dahulu. Nanti MI akan share dengan uoll. Best buku tu, baca dalam 4 hari aje dan rasa nak ulang lagi. Alhamdulillah.
Lepas baca buku tu, MI teruja sangat nak google tentang golongan yang masuk syurga tanpa hisab. Masya Allah..kalaulah kita golongan yang terpilih itu..nak syahid macam pejuang Palestine, tak mungkin merasa kerana Malaysia negara yang cukup aman. Memang rezeki syahid untuk mereka. Jadi untuk peluang ke syurga seterusnya, sama-samalah kita kenalpasti siapakah golongan ke sana tanpa hisab. Semoga kita antara yang terpilih..aminn.. okay, jom baca:
Terdapat 70,000 umat Muhammad s.a.w yang dapat masuk syurga tanpa hisab dan tiada azab. Ini bersumberkan hadis yang diriwayat Bukhari dan Muslim bersumber daripada Ibnu Abbas r.a. Muka mereka bercahaya seperti bulan purnama. Mereka adalah:
1. Ahl al-fadl (ahli kemuliaan)- orang yang menanggung kesakitan apabila diperbodohkan, bersabar apabila dizalimi dan memaafkan apabila dilakukan kejahatan terhadap mereka.
2. Ahli as sabr (ahli kesabaran)- bersabar dalam menjalankan ketaatan kepada Allah dan menghindarkan maksiat terhadap-Nya.
3. Jiran-jiran Allah- saling berziarah dalam berkasih-sayang kerana Allah, duduk dan bangun bersama-sama saudara mereka kerana Allah.
(hadis riwayat Abu Nu’aim daripada Ali bin Husain)
4. Orang yang mati dalam perjalanan ke Mekah samada pergi atau balik
(hadis riwayat Jabir)
5. penuntut ilmu, perempuan yang taat kepada suami dan anak yang berbakti kepada ibu bapa
(hadis marfu’ sumber Abu Ayyaub al-ansari)
6. Sesiapa yang berjalan kerana hendak menunaikan hajat saudaranya yang muslim sehingga tertunai hajat itu dan meninggal dalam masa tersebut.
(hadis marfu’ sumber daripada Anas)
7. Sesiapa yang mengasuh kanak-kanak sehingga berupaya mengucapkan ‘lailahaillallah”
(hadis sumber daripada A’isyah r.a)
8. Orang Islam lelaki dan perempuan yang mati pada malam dan siang hari Jumaat
(hadis marfu’ sumber daripada ‘Ata’)
9. Hamba yang bersabar apabila diuji dengan bala bencana pada tubuhnya dan anaknya
(hadis marfu’ riwayat Hakim at-Tirmidzi)
10. Orang yang menggali perigi di tengah padang dengan penuh keimanan dan mengharapkan ganjaran Allah
(Ibn Mas’ud)
Al-Hakim dan al-Baihaqi mengeluarkan hadis yang bersumber daripada Jabir secara marfu’: “Barangsiapa yang lebih kebajikannya atas kejahatannya, maka mereka itulah yang masuk ke syurga tanpa hisab, dan barang siapa yang sama kebajikannya dan kejahatannya maka mereka itulah yang dihisabkan dengan hisab yang sedikit, dan barang siapa yang kejahatannya lebih banyak, maka dialah yang diberikan syafaat setelah menerima siksaannya.”
Semoga kita semua termasuk dalam golongan yang dapat masuk syurga tanpa hisab dan dibentangkan suratan amal. Tajdidkan niat. Ikhlaskan diri. Biar tidak dipuji manusia. Pentingnya adalah nilaian pandangan Allah taala.
*Sumber daripada buku Misteri di sebalik tiupan sangkakala saringan daripada kitab At-Tazkirah fi Ahwal al-Mauta wa Umur al-Akhirah oleh Imam al-Qurtubi dan Kasyful Ghummah pada menyatakan orang mati & hal hari kiamat oleh Syeikh Daud al-Fatani yang disusun oleh Muhammad Ramzi Omar.

May 16, 2013

Belajar REDHA dengan Ketentuan Allah







“Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya tanya ke mana hilangnya sinar..rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi...”



Entry kali ni MI google dan dapat infonya di sini. Semua entry penulis blog ni buat MI terus melekat disitu..alhamdulillah..memang blog sebegitulah yang dimaksudkan Prof Muhaya yang mahu mencari redha Allah...bukan kerana harapkan pujian manusia..

Tentang redha Allah ni, sudah lama sangat MI cari tips dan caranya..sementelah pula menyaksikan kisah sedih menimpa sahabat dan orang terdekat MI yang kehilangan orang tersayang seperti anak kandung, ibu kandung dan pelbagai dugaan hidup yang tidak disangka-sangka ianya berlaku yang biasa kita istilahkan sebagai takdir Allah SWT. Dalam hal sebegini MI terlalu mudah mengalirkan air mata berbanding empunya badan. Kadang-kadang terfikir sendiri.."Ya Allah, macam mana mereka hadapi semua itu..."

Alhamdulillah..jawapannya ada di sini. So, benda baik MI terus mahu kongsikan bersama..terima kasih cintailahi.com, ok jom baca.



Saya suka petik kata-kata salah seorang guru saya,
“Orang yang beriman, tiada istilah masalah dalam hidupnya. Yang ada, hanya cubaan. Dan cubaan dari ALLAH itu bukanlah untuk dianggap masalah melainkan untuk mencari jalan penyelesaiannya. Hidup ini, jangan mengusutkan otak kamu yang sudah memang ALLAh jadikan sedikit serabut tu. Usaha dan usaha lagi..”
Besar makna kata-kata beliau.
Apabila ujian datang menyapa kehidupan, cuba duduk sebentar bertafakkur dan jangan cepat melatah. Mengucap banyak-banyak. Luahkan segalanya pada ALLAH SWT. Pohon keredhaan pada-Nya jika apa yang berlaku itu adalah yang terbaik buat diri sendiri dan keluarga.
Kadang-kadang, ALLAH menegur melalui ujian yang sedang dihadapi.
Jika terasa ingin menangis, maka biarkanlah airmata itu merembes membasahi pipi. Airmata itu ALLAH cipta bukan sia-sia, kadang kala melepaskan yang terkurung dijiwa melalui airmata boleh meredakan hati yang sedang berduka. MashaALLAH, ALLAH memang Maha Hebat! Tiada satu ciptaan-Nya pun yang sia-sia.
Dalam masa duduk itu, mari sama-sama koreksi diri. Bertanya apakah sebenarnya yang telah kita pernah lakukan sehingga ALLAH ingin menegur? Dalam keadaan begini, banyak-banyakkan untuk memujuk hati agar bersangka baik sangat-sangat pada ALLAH
Jangan biar syaitan menguasai hati anda yang sedang suram.
Banyakkan Berdoa, Jangan Berdiam Diri
“Saya dah pasrah. Dah redha dan terima semuanya..”
Dialog di atas ini tiada maknanya terlafaz di bibir andainya anda tidak mengisi sesuatu dengan ilmu ALLAh. Tidak cukup dengan mengatakan anda pasrah tanpa mendekatkan diri kepada-Nya. Jika anda mengungkapkan seperti ini dan keadaan anda seperti ini, maka saya turut bersedih. Anda sebenarnya telah berputus asa dengan ALLAh.
Islam ini sangat cantik!
ALLAH menguji manusia, namun ALLAH siapkan segala-galanya. Ibarat, ALLAH melepaskan kita dengan bekalan, dan ALLAH akan menguji kita. Dan ALLAH hendak tengok, apakah kita pandai menggunakan bekalan yang ALLAH telah beri itu atau tidak.
Apa bekalan tu? Nasikah? Bukan. Bekalan ilmu.
Lihat ya sahabat, jika kita sering membaca al-Quran dan sentiasa berdamping dengannya, inshaALLAh anda akan perasaan terlalu banyak doa-doa yang mahsyur didalamnya. Doa para Nabi dan Rasul serta orang-orang soleh terdahulu, dimana doa itu menjadi panduan untuk kita memohon kepada ALLAH.
Anda sedang bersedih? Nah, hayati ayat ini, dan boleh amalkannya, inshaALLAH.
“..Ya Tuhanku, berilah aku petunjuk agar aku dapat mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau limpahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku, dan agar aku dapat berbuat kebajikan yang Engkau redhai, dan berilah aku kebaikan yang akan mengalir sampai kepada anak cucuku. Sungguh, aku bertaubat kepada Engkau, dan sungguh, aku termasuk orang Muslim.” – al Ahqaf : 15
Dan, bukankah sepatutnya kita siap-siap untuk menerima ujian dengan hati yang terbuka? Kerana, ALLAh telah berjanji didalam al-Quran, bahawa setiap kesusahan itu pasti ada kesenangan.
“Bukankah Kami telah melapangkan dadamu? Dan kami pun telah menurunkan beban darimu. Yang memberatkan punggungmu. Dan kami tinggikan sebutan (nama)mu bagimu. Maka sesungguhnya bersama kesulitan itu pasti ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Maka apabila engkau telah selesai (dari suatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain. Dan hanya kepada Tuhanmulah Engkau berharap.” – al Insyirah : 1-8
Nah, mengapa patut rasa diri dianiaya? Bukankah dunia ini sementara dan ujian itu sementara? Perlukah untuk berputus asa? Tidak! Yang penting anda kekal berusaha, maka bantuan dari langit akan tiba.
Senyumlah. Percayalah. Tolong saya ukir senyuman dibibir sesama kita. Senyum.
Ujian ALLAH Datangkan Hendak Membersihkan Manusia
Sebenarnya, ALLAh bersama anda setiap masa dan ketika. Ketika anda lapang dan ketika ditimpa ujian yang ALLAh datangkan. Dan ujian itu tidak sepatutnya kita lihat sebagai hanya ‘seksaan’ semata-mata dari ALLAh. Hal ini kerana, ujian itu sebenarnya adalah kasih sayang dari-Nya.
Dalam pada masa diuji itu, ALLAh cuba memberi kebaikan atau pun point pahala kepada kita. Habis tu? Kenapa ALLAh uji kalau nak bagi pahala?
Jawapan saya, kerana ALLAh sayang pada anda! Senyum.
Saya beriman dengan hadis Rasulullah ini,
Daripada Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda : “Siapa yang ALLAh kehendaki kepadanya kebaikan, nescaya ALLAh mengujinya.” – HR. Bukhari
Anda lihat? Subhanallah. Ujian yang disertai kasih-sayang dan kebaikan. Dan ALLAh bukan hanya ingin memberi kebaikan kepada manusia, malah ingin menghapuskan dosa-dosa yang pernah kita lakukan selama ini. InshaALLAh, jika kita belajar untuk menerima seadanya ujian ALLAh itu. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW.
Daripada Abu Said al-Khudri r.a. dan Abu Hurairah r.a., Nabi SAW bersabda : “Tidak menimpa seorang mukmin suatu penyakit yang berpanjangan, kepayahan, sebarang jenis kesakitan, dan kesedihan malahan kedukacitaan, melainkan dihapuskan sebahagian dosa-dosanya.” – HR. Bukhari & Muslim
Subhanallah! Subhanallah! Subhanallah!
Hati anda tidak berbunga-bungakah jika ALLAH ingin menghapuskan dosa-dosa anda?
Mencari Hikmah Disebalik Ujian ALLAH
Hikmah disebalik ujian? InshaAllah, anda sendiri akan merasainya. Sama ada anda menyedari, insaf, makin dekat kepada ALLaH, maka anda bersoal jawab dengan diri sendiri didalam pengawasan ALLAH.
Ada ujian yang menginsafkan kita dan menjadikan kita seorang hamba dan seorang manusia yang lebih baik jika kita berfikir. Dan ada ujian yang membuatkan manusia semakin jauh dan menjadi seorang manusia yang hilang arah tuju, jika manusia itu sendiri tidak mahu membuka minda dan hati.
Makanya, hati ini, dada ini, perlu dibuka seluas-luasnya apabila bersoal jawab dengan ALLAH.
Kerana, cahaya itu tidak akan masuk melalui tingkap yang tertutup rapat. *senyum*
Hei sahabat, boleh saya genggam tangan kamu? Saya hendak cakap sesuatu ni..
“Ujian yang hebat dan dahsyat hanya untuk orang-orang yang hebat dipandangan ALLAH!”
Anda mahu hebat pada pandangan ALLAH? Maka, jom menjadi seorang hamba ALLAH yang sentiasa kuat, kuat, kuat dalam keimanan. Orang Islam tidak pernah mengalah! Tidak pernah! Mari, mari menjadi kuat!
Semoga ALLAH merahmati.

May 15, 2013

Jom Makan Roti BUKAN Gardenia!!

Hari ni nak cakap pasal makan..haha..xde keje lain nak makan aje..patotla makin tembam..my students la cakap.."teacher, you look chubby than before.." haha lantak la ..huhu.

okay, roti gardenia dah naik 40sen kan, actually MI bukan peminat setia sangat ngan gardenia nih. Bukan ape, dekat area kitorang tinggal ni ada satu kedai roti muslim " Kedai Roti Mutribah". Lembut sungguh roti kat situ, kalo nak compare ngan gardenia memang kalah. Rega dia pun sungguh berpatutan. Ni beberapa jenis roti yang menjadi feberet MI & anak-anak..



gambar plastic bag pun amik..belasah..





Tart telur (RM1)


roti sosej favourite Kak Sya (RM1.80)



Mexico Bun (RM1.50)

  
(nama apa tah, tapi sedap, dlm dia mayo, kat luar mcm serunding ikan),sorri not sure



 dorayaki

 all in one









jom la makan!

May 13, 2013

Kenangan Mandi di Telaga


(pic Mr.Google)


Alahai...rindunya lama tak berblogging...masa semakin suntuk dan kerja semakin banyak..so blog semakin diabaikan.. so harap faham semua..haha..
kali ini MI nak berkongsi kenangan semasa kecil-kecil dulu, 
umur MI sekitar 5-8 tahun macam tu lah..

Ayah kitorang galikan sebuah telaga (bersama beberapa penduduk kampung la) masa tu bekalan air paip memang tiada kat kampung kitorang. So bila dah ada sumber telaga/perigi ni memang itulah satu-satunya sumber air kitorang. MI seronok tengok gelagat abang-abang dan kakak-kakak masa tu (masa tu belum sekolah) yang mengigil kesejukan terpaksa mandi pagi nak pegi sekolah. Sejuk memang tak hengat la air telaga kampung masa tu..kalo ingat balik rasa nak mengigil pula. Biasanya adik beradik yang kecil mak sediakan air yang baru mendidih untuk dicampur sekali dengan air telaga tadi dalam bekas air supaya takla rasa sangat sejuk tu.. (baik kan my mum!)

Kenangan paling takleh nak lupa apabila menjelang waktu petang si abang yang sulong ni Abehar kadang-kadang AbeAze biasanya yang mandikan kami adik beradik. Maklum saja zaman kanak-kanak main kuat tak hengat, so bila time mandi mengharapkan air yang telah disediakan dalam bekas air untuk mandi. So abang kitorang ni biasanya suruh kitorang berdiri kekadang duduk mencangkung dalam barisan. (biasanya kami beratur ikut ketinggian haha). Pastu dia la yang gigih berusaha mandikan kitorang. Kitorang disiram macam bunga dengan kaki masing-masing tergedik-gedik menahan sejuk. Abehar atau AbeAze ni pula biasanya siap buat kiraan berapa kali kami akan dijirus dengan timba yang dia gunakan .. kalo ingat balik memang sonoklah! 

Kenangan tu kalo ingat balik mesti senyum sendiri..skang telaga tu ada lagi umah mak..airnya pun masih jernih dan ayah sangat setia menggunakannya setiap hari. Cuma apabila mengikut arus teknologi, (yakni sumber air paip), khidmat telaga itu semakin dilupakan......sekian  ^_^

May 02, 2013

Yang ni SofiYa 6 tahun..!



Yang ni Sofiya 6 tahun..okay!

bersama kakaknya, Sya. 9thn. Teman masa main, masa tidur, masa belajar, masa gaduh dan masa mesra

dapat donut BIG apple drpd Kak Asmat yang chomel

 serba sederhana

just nasi ayam dan kuih muih



sila..sila






masam coz malu


juz sepupu sepapat terdekat ..


kek ana muslim pilihan dia


nenek!

"tak mo manja manja..dah besau..." :)