November 28, 2010

Beza Pelajar Dulu & Sekarang Part 1



Kalo nak compare students dulu & sekarang byk sgt bezanya kan. Zaman saya bergelar pelajar sekolah menengah adalah sekitar 1991-1996. Penghujung 90an gitulah. Bila dah jadi guru saya sedih byk sgt perbezaan dari segi sikap peljar dulu dan skrg. Yang lebih baik tue saya sokong, tp moraliti yg tidak baik membuatkan kita pikir byk kali, layak ker modal insan mcm nie utk 10-20 thn akn dtg, mampukahh....

1- Dulu2: pelajar pompuan semuanya takut kat pelajar lelaki coz drg kan ala2 gangster, nak lalu depan bebudak laki pun pikir 10 kali coz malu yg amat

Skang: mana ada sikap malu lagi, kalo dah teringin nak lalu tue main terjah aje siap angkat2 tudung kasi nmpk body sket..huhu

2- Dulu2: pelajar takut kalo xdtg sekolah tanpa sebab, sampai yg demam teruk pun ttp ke sekolah coz ada perasaan takut dan hormat kpd sesetengah guru yg garang & strict.

Skang: mana ada takut dah, kalo dah malas menguasai diri, ponteng aje tau!!, tido kat umah lagi bagus.

3- Dulu2: pelajar hormat sgt kat guru, kalo terserempak guru terus tunduk, bg guru lalu dulu sambil bg salam (ala2 tabik hormat gitu..)

Skang: mana sempat nak hormat dah, kalo nampak jer ckgu, cepat2 mengelak, kekadang tue berebut nak lalu dulu kalo laluan tue sempit, salam xpyh ckp ahh, mmg xsempat bg pun..

4- Dulu2: takut sgt kalo xsiap homework, buat jugak kalo salah pun, janji siap, bukan apa, xmo guru frust h/work yg diberi xmampu disiapkan.

Skang: mmg xamik peduli pun psl h/work nih, pkt cari geng yg sama2 xsiap h/work pastu dlm kelas pkt sonok tgk guru yg bengang ramai yg xsiap h/work, lesson plan ngaja hari tue terus out..

5- Dulu2: masalah disiplin xketara sgt, stkt ponteng & hisap rokok tue amalan tradisi.

Skang: masalah2 disiplin sgt melampau dr amalan melawan guru kepada pelajar mangandung dah biasa sgt dah kita dengar.


video

6- Dulu2: pelajar sgt berhati2 bab tutur kata takut menyinggung perasaan guru, ckp penuh sopan & malu.

Skang: Melabel guru dgn panggilan2 menghina tanpa rasa bersalah berdosa, kekadang siap ckp depan2..sian kat cikgu tu kan..

7- Dulu2: Kalo dah kena hukuman disiplin kat sekolah krn mmg salah xakan bagitahu ibu bapa coz malu & dah rasa patut dihukum, so pendamkan aje pengalaman sbg pengajaran.

Skang: Terus report kat parents kena denda/rotan/hukum, lepas tue parents plak back up ank mati2 an mcmla anak tue terbaik di dunia. Siap warning guru & xpercaya lgsg sikap buruk anak dier, semua kata pihak sekolah dibngkangnya mcm bagus jer!

8- Dulu2: kalo hari hujan/ribut/puting beliung ker tetap ke skolah coz takutttt sgt kat cikgu, lagi satu risau kalo miss topic penting yg akn masuk exam. Pegi jugak pakai selipar, kasut sekolah bungkus dlm plastic & dibimbit , dekat sampai sekolah terus tukar balik (takut kat ckgu dispilin, Hah! Hape nih mai sekolah pkai selipar? Ingt ni sekolah datuk kau ker???

Skang: Hujan gerimis sekalipun xkan dtg dah, alasan yg diberi; kasut saya basah cikgu, saya xde payung cikgu, saya naik motor cikgu, saya pening kena hujan, xleh jalan...

9- Dulu2: masa guru kat kelas xberani nak move around coz segan guru tengah ngaja, nak pandang belakang, kiri, kanan pun xberani takut cikgu kecik ati.

Skang: siap berlari2 ke belakang, kiri, kanan, depan coz xrasa pun cikgu perlu dihormati.

10- Dulu2: dekat2 exam makin erat hubungan dgn guru coz nak tahu soklan2 spot, siap dtg ke rumah guru, bg hadiah kat guru, dan pantang jumpe guru, ada jer soklan nak tanya sampai berebut2 dan sampai merajuk2 sama2 drg.

Skang: Mana ada kesah bila exam, exam tue apa yea? Knp kena exam yea, spm tue penting ker..hari ni paper ape yea, kita start exam bila yea..& byk lagi soklan2 xmasuk akal....

p/s: guru2 baru diharap bersedia dgn pelbagai lagi dugaan berdepan dgn pelajar alaf baru..

bersambung lagi Part 2


video

9 comments:

  1. budak² zaman sekarang hancur...zaman² sekolah kacang pon sangat nakal..tapi tak de la sampai nak kurang ajar...^^'

    ReplyDelete
  2. betul tue groundnut, mmg skang cabaran yg besar utk para guru..

    ReplyDelete
  3. paham sgt.. anak DC yg skrg amek SPM pun mcm tu.. liat betol nak baca buku.. tp so far x de pulak DC kena panggil cikgu sekolah sbb dia biadap..*bahasa halus* hehe

    ReplyDelete
  4. Betul tu Ikah, murid2 skrg boleh buat cikgu sakit jiwa dan tension..." Teacher can open the door for you but you must enter by your self.."

    ReplyDelete
  5. yela...dak2 skrg ni cabaran dia lbh hebat...dan doran lbh berani...kita pulak yg takut...

    ReplyDelete
  6. DC: ank DC tue anak yg baik la tue xde kena panggil cikgu..hehhe

    ReplyDelete
  7. Mario:kerjaya cikgu cukup mencabar skang nih, kalo lemah semangat mmg xmampu..huhu

    ReplyDelete
  8. hai ikah.
    salam singgah dari miszpinkiewinkie

    ReplyDelete
  9. tqvm misz pinkie winkie..ur link 4 animal lovers is here!!

    ReplyDelete

Thank You Friends!