February 03, 2011

Pom Pom Boy!

Lately Teacher Ikah nie sangat-sangatla busy menyiapkan buku RLM both yearly and weekly...(kepada kaum guru pasti tahu la pebende RLM tue kan). Pada masa yang sama Teacher Ikah pown pening kepala juga memikirkan macam-macam hal berkaitan di sekolah, jadi S/U kurikulum pula kepada Mudir yang baru...ada-ada saja benda baru untuk dibuat..itu belum lagi masuk bab kene mengajar budak MUET pula this year..SPM pula new literature..pastu next Sunday pula my lecturer Puan Fahainis nak datang...pheww....akan ku hadapinya dengan tenang..Ya Allah, permudahkanlah segalanya! Amiin..


Oh yea...mcm biasa..pic kat bawah nie juga masalah yang perlu Teacher Ikah fikirkan...tapi masih belum ada penyelesaiannya..skang nie pown Teacher Ikah masih tercari-cari jalan penyelesaiannya....Inilah dier 
Teacher Ikah panggil Pom Pom..dan dier adalah jantan...


 

 Seluruh badan Pom Pom adalah putih...he looks so healthy and clean...sapela buang anak secomel ini..memang nak kena babab taw..



Kalo kengkawan nak tahu, Pom Pom nie satu lagi stray cat di kantin SMUAZ. Setakat nie Teacher Ikah kira ada 3 la stray cats di kantin nie, termasuk si Rimau yang kacaks tue..Hari tue dengar dorang gaduh..tak sempat nak leraikan..sib baik xde yang cedera parah..berebut food lah tue..



Nama dier Teacher Ikah amik daripada ekor dier yang lebat macam bulu pom-pom tue.. dier tido atas riba nie..dah kenyang makan whiskas....so apelagi..sessi bermanja dan beramah mesra bersama Teacher Ikah...

 
Hmmm.....penatnye nak memikirkan masalah stray cats kat Malaysia nie..ni baru di sekolah dan sekitar daerah Teacher Ikah... seluruh negara kita nie camana lak ekk...banyak sangat stray cats di luar sana...banyak sangat yang dianiaya..dipukul, dilanggar kereta, disepak terajang, dibiar kelaparan tanpa sebarang pembelaan..

  • Berapa banyakkah agensi yang betul-betul amik berat tentang mereka? 
  • Yang betul-betul menjaga kebajikan mereka? 
  • Yang membuat akta dan hukuman untuk penganiaya kucing dan haiwan jinak seumpamanya? 
  • Adakah wajar hanya mewujudkan badan menjaga haiwan liar macam PERHILITAN saja? Haiwan jinak tidak perlu perlindungan kah?
  • Di manakah keadilannya untuk si comel ini? 
  • Berapa ramai pula mempunyai hati semulia Papa Meow dan beberapa lagi animal lovers?  
  • Berapa ramai pula mampu mengutip mereka di jalanan dan menjaga mereka di rumah? Cuba jawab sket...
Kalau la ikut alam mimpi,  mahu aje Teacher Ikah buka satu pusat perlindungan yang betul-betul menjaga kebajikan mereka ini..dan menerima semua kucing terbiar, yang sakit, yang xmahu jaga, tak mampu dan sebagainya..lepas tue kene pastikan tempat itu natural seperti tempat Papa Meow tue..
tapi itulah...nama pun dream kannnn...



Okela..cukup kat situ...nak pikir problem lain pula nie..^_^

28 comments:

  1. betul tu....deqdeq pun ada impian utk membela nasib si comel nih semua...

    moga Allah permudahkan jalannya...

    ReplyDelete
  2. impian para animal lovers nie seakan sama je...

    impian saya gak :)

    ReplyDelete
  3. … ....Gong Xi Fat Coi……..
    ┏〓〓┓┏〓〓┓┏〓〓┓
    Wish you healthy always
    ┗〓〓┛┗〓〓┛┗〓〓┛
    ....lllllll........ lllllll .......lllllll....
    Salam dari kami…
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/


    "Tiadalah (haiwan) yang melata di bumi dan tiada pula burung yang terbang dengan dua sayapnya melainkan semuanya itu umat seumpama kamu juga" Surah Al-An'aam 38

    comelnyerrrrr comel sangatttt suka tengok dia ni.... comel geram plak rasanya

    ReplyDelete
  4. setuju ngan cik marie, mmg impian pencinta haiwan ni semuanya sama..nak membela nasib haiwan terbiar

    mudah-mudahan salah seorg dr kita tercapai impiannya, amin...

    btw, si pom pom itu sgt gebus!!

    ReplyDelete
  5. @ deqdeq...Ikah harap kita sama2 dapat membela nasib si comel ini semua..

    ReplyDelete
  6. @m4rilyn: ha'ah kan..Ikah pown baru perasan, apa2 pun moga ada di kalangan kita yg sukses dlm membina impian ini..

    ReplyDelete
  7. @afzainizam: thanks visiting here..nnt update la mana2 news dekat vet tue ekkk..hehe

    ReplyDelete
  8. MM: betul tue...Ikah harap impian ini dapat jadi kenyataan..Insya Allah.

    si Pom Pom tue akan kutemu setiap hari kat skul nnt..

    ReplyDelete
  9. Salam... kerajaan kita tak ambil kisah :(

    ReplyDelete
  10. alamak! pompom ni sebijik tak tumpah cam kucing offmate lugie...tapi dia jantannn..nama dia TAMARA...sama laaaa....gerrram...

    ReplyDelete
  11. alamak! pompom ni sebijik tak tumpah cam kucing offmate lugie...tapi dia jantannn..nama dia TAMARA...sama laaaa....gerrram...

    ReplyDelete
  12. salam teacher Ikah..
    Suke kucing yea!!! comel pom pom nya teacher ikah..

    ReplyDelete
  13. Salam Ikah. Takper, mmg line selalu jer problem.

    Untungnya kucing2 di SMUAZ dpt cikgu2 yg penyayang macam Ikah. Kak Kim doakan Ikah sekeluarga hidup bahgia dan dimurahkan rezeki sentiasa, aminnn...

    ReplyDelete
  14. waaaa..rase mcm nak culik je kucing ni.huhu..

    dulu sy ade kucing.tp skrg dah xde..

    ReplyDelete
  15. sedih tgk video kucing yg kakinya dipotong

    ReplyDelete
  16. umi-e: itulah yang kite kesalkan....:(

    ReplyDelete
  17. LugieAmir: oo ye ker..Tamara pown mesti cumil kan..

    ReplyDelete
  18. Kak Kim: terima kasih doakan mcm tue..Ikah pown doakan Kak Kim sihat dan dirahmati Allah sentiasa

    ReplyDelete
  19. sophie al yahya: waa sesedap oren nak kidnap kucen kiter..mana bleyy!

    ReplyDelete
  20. sasa: ha'ah ..sedih kan..ikah tgk vid tue sekali aje..pastu tobat xmau dah...penat ahhh nangess..hehe

    ReplyDelete
  21. Vivian: ha'ah ..comel kan vivian..

    ReplyDelete
  22. Setuju ngan Ikah..tapi kan Ikah, kacang baru je jumpe kucing tengah hiway...meh baca link ni
    http://groundnutsikacangtanah.blogspot.com/2011/02/adik-baru.html

    ReplyDelete
  23. Me too ...
    I wish I have a bigger place ..

    If only money grows on rambutan tree ... kan best, boleh makan rambutan then jolok money ... heheeh

    ReplyDelete
  24. GN: tengah usha blog Groundnut...besh besh!

    ReplyDelete
  25. Lupie: kalo u pokok rambutan, ikah pilih pokok getah...lagi lebat daun dier...masyukk..hehe berangan jap

    ReplyDelete
  26. sbb tu skrg saya sdg usaha utk cari duit lebih.. sbb antara cita2 saya tu ialah utk buat satu pusat penjagaan khas utk kucing2 terbiar.
    korang doakan saya dimurahkan rezeki k. nantik bila dah ada rezeki, bolehla saya buat pusat penjagaan kucing tu dan bolehlah korang datang melawat nantik. doakan k. doa kalian amat diperlukan selain usaha dan ikhtiar.

    ReplyDelete

Thank You Friends!