February 12, 2011

Sudah Mengandung Baru Terngadah..!



Momo dulu masuk umah nie dalam keadaan yang comot dan kurap penuh di telinga dan kepala..Bulu kurang bersih dan tidak terurus..bila timbang berat, tak sampai pun sekilo.. Masa tue usia masih di awal remaja, sekitar 5 bulan kata vet..dan dier sudah bijak menawan ramai jantan termasuk si Tompok pengunjung tegar..tapi telah dibuang negeri oleh jiran yang marah kerana minat "shoot" di merata tempat bukan sekadar di kereta dan motorsikal. Doc dah pesan elok dikurung anak gadis nie takut termengandung..


 

Memang Ikah kurung tapi tidak sepanjang masa. Masa kita sibuk kerja, di rumah pula si Sofiya dan Syaza membuka kurungan...maka berlakulah perkara itu tanpa sempat dipantau.Nak dimandulkan xsilap Ikah baca kat vet hari tue kena cecah at least 2kg dulu berat badannya..sedangkan Momo ringan sangat, baru mencecah 1kg..mungkin juga coz dier kucing buangan, maka makanan sukar diperolehi dan berat tidak ideal. 

 Pemergian Tompok disedari seminggu kemudian..ini meresahkan Momo..kerana dier telah terlanjur dan sekarang telah ditinggalkan suami sendiri walaupun tidak bernikah...rupa-rupanya..hasil hubungan itu, Momo telah mengandung...

 

 Kini..dier merenung masa depannya pula bagaimana....
kerana perlu menanggung anak-anak tanpa suami di sisi...

 Mood nak bermain dah down ..coz perut makin sehat..makan minum cukup


 asyik penat dan nak tidur aje...




sabar menanti kelahiran...mak Ikah dah order nak anak Momo seekor..haaishhh...!

17 comments:

  1. alorr ciannya Momo...

    usah dikenang org yg tiada ekk..mak ikah kan ada hehe

    ReplyDelete
  2. Takutnya... Kak e baru ambil 4 ekor kucing dalam tempoh December-January dan 3 betina... mereka juga belum cukup berat untuk di-spay sebab kucing jalanan yang mungkin kekurangan zat... tapi alhamdulillah... tak nampak lagi dorang tu memggatal... kucing jantan pun tak nampak berkeliaran di rumah dan si Alif yang juag baru diambil belum menampakkan kegatalan...

    *Risau...

    ReplyDelete
  3. Takper...itu namanya rezeki, Ikah...

    ReplyDelete
  4. wah...bulu putih bersih..panjang lagi tu..comel sangat!

    Jom Terjah Entri Baru : [my270view]Tepuk Jangan Tak Tepuk

    Jom Terjah Entri Baru : [Ailurophile]Dulu dan Sekarang Tanpa Suki

    ReplyDelete
  5. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    selamat hari kekasih wahai kekasih Allah, Nabi Muhammad S.A.W...
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
    Salam Sebuah persahabatan....
    Terima kasih
    kembara ziarah maya”
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    "Sesungguhnya Allah dan para Malaikat sentiasa bersalawat keatas Nabi" Ya Allah! Limpahkanlah selawat serta salam kepada Nabi, ahli keluarga baginda dan para sahabat.

    Allah berfirman,' Kami tidak menurunkan kamu melainkan sebagai rahmat kepada seluruh manusia.' (Al-Anbiya':107)

    ۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞

    ReplyDelete
  6. jaga momo elok2.. kalau ni fisrt pregnancy and dia pon belum cukup setahun , mmg chances anak dia x panjang umor amat tinggi.
    make sure ada stndby 'bidan'

    ReplyDelete
  7. congrats!well done tompok!
    Anyway...mesti anak² momo kiut kan...?selamat menjadi nenek yer ikah...ahahhaa...^^'

    ReplyDelete
  8. MM: hahaha...wisau dah nie cmaner bila beranak nnt..

    ReplyDelete
  9. umi-e: hmmm..kena pantau tue kak umi-e..tp benda nie xkesah kalo kita bersedia dan mampu jaga...Insya Allah

    ReplyDelete
  10. Kak Kim: Insya Allah..semuanya pasti ada hikmahnya

    ReplyDelete
  11. Vivian: comel kan w/pun dier asalnya terbuang..? hehhe

    ReplyDelete
  12. afzainizam: sama-sama kita berselawat..ke atas junjungan nabi Muhammad SAW

    ReplyDelete
  13. sesemut: o yer ker...xper...ikah akan tolong jadi bidan...harap2 semuasnya lancar..itulah..gatal sangat

    ReplyDelete
  14. Groundnut: hehehe..jadi nenek la plak...

    ReplyDelete
  15. sally saya baru je beranak 12 rabiul'awal lepas.. sama tarikh ngan kelahiran nabi SAW. best kan? haha...
    btw time kucing nak beranak, biasanya dia akan bising kat kita sbb kita tuan dia.. so kita pon leh paham bising dia lain macam.. bising sakit.. kita sure leh paham.. so just sediakan tempat dia nak beranak tu dan pastikan tempat tu gelap pasal preggy cat tak suka beranak dlm terang. malu agaknya. time beranak, biarkan dia sendiri sbb kucing mmg reti utk atasi sendiri. dia akan bersihkan semua anak2 dia. so tugas kita, bila dia dah selesai beranak, dlm 5jam pastu, just bersihkan mother cat tu dan alih anak2 dia kat tempat yg selesa tp kena gelap gak.

    huhu panjangnya komen aku..
    ngehehe..

    ReplyDelete

Thank You Friends!