January 19, 2012

Maru Peminat Kotak


Kepada para cats lover biasanya dah kenal kucing yang paling tip top, popular si Maru ni. Asalnya dari Jepun. Tak pasti siapa pemilik asal si Maru nie. Tapi dia cukup bertuah, satu dunia sayang dier. Taip aje Maru kat google, beribu riban foto, blogs, artikel & ntah hape2 lagi yang cakap tang si Maru nie. Pendek kata dier memang WORLD lah!!!


video
 

Apa yang paling best si Maru compared to kucing lain ialah minatnya yang amat terhadap kotak, tak kira kecik, sederhana, besar. Tengok aje video ni.



video


Dan yang ini







Kalo dapat si Maru nie, memang nak wat peluk tido...geram sangat-sangat..


Nanti u all bleh usha kat sini, banyak lagi fotos & video menarik tang si Maru



or kat You Tube pown ader...

January 18, 2012

Ubat Ku2u MoMo ^_^




Setakat nie yang MI tahu ubat ini yang paling mujarab untuk merawat kutu yang ada pada kucing. Sebelum ini MI ada guna syampu khas yang katanya matikan kutu pada kucing. Tapi tidak berkesan,  kucing tetap tak selesa, masih tergaru-garu seluruh badan dan menjilat sana-sini. Memang kesian sangat MI tengok  kucing yang diserang kutu coz kutu membiak dengan cepat. Kutu kucing ni species yang bergerak laju dalam bulu kucing warnanya hitam dan biasanya meninggalkan sisa seolah serbuk hitam pada badan kucing.





Nama ubat ni advantage, sesuai untuk si comel bersaiz sederhana hingga berat 4kg. Si Momo beratnya dalam 2.5kg. Berat gak menatang nie..hehe. Veterinar nasihatkan sapu di sekeliling tengkuk dia aje & jangan dimandikan dalam seminggu ke dua minggu. Ubat nie akan menyerap seluruh badan kucing dan kutu akan hilang begitu saja. Cam magik gak coz tak nampak pun sisa kutu yang mati. Tahu-tahu aje dia sudah sihat, takde nak tergaru sana-sini dah. Baru nampak senyum..






MI beli kat KBVC, rega dalam RM13.00. Kecik sangat saiznya, tapi alhamdulillah puas hati, kalu ikutkan rawatan ini adalah rawatan bulanan (monthly treatment), tapi guna sekali tahan untuk beberapa bulan. (sekitar 3 months gakla kalo environment u all sihat & selamat) .Tengok keadaan kucing juga, environment & pergaulan sosial kucing masing-masing lah. Macam si Momo nie ada bestpren dia, si Blackie. 

 



Momo & Blackie. 
 Blackie pun kucing jalanan.  
 

Mengantuk



 Tido kat bilik stor