January 18, 2012

Ubat Ku2u MoMo ^_^




Setakat nie yang MI tahu ubat ini yang paling mujarab untuk merawat kutu yang ada pada kucing. Sebelum ini MI ada guna syampu khas yang katanya matikan kutu pada kucing. Tapi tidak berkesan,  kucing tetap tak selesa, masih tergaru-garu seluruh badan dan menjilat sana-sini. Memang kesian sangat MI tengok  kucing yang diserang kutu coz kutu membiak dengan cepat. Kutu kucing ni species yang bergerak laju dalam bulu kucing warnanya hitam dan biasanya meninggalkan sisa seolah serbuk hitam pada badan kucing.





Nama ubat ni advantage, sesuai untuk si comel bersaiz sederhana hingga berat 4kg. Si Momo beratnya dalam 2.5kg. Berat gak menatang nie..hehe. Veterinar nasihatkan sapu di sekeliling tengkuk dia aje & jangan dimandikan dalam seminggu ke dua minggu. Ubat nie akan menyerap seluruh badan kucing dan kutu akan hilang begitu saja. Cam magik gak coz tak nampak pun sisa kutu yang mati. Tahu-tahu aje dia sudah sihat, takde nak tergaru sana-sini dah. Baru nampak senyum..






MI beli kat KBVC, rega dalam RM13.00. Kecik sangat saiznya, tapi alhamdulillah puas hati, kalu ikutkan rawatan ini adalah rawatan bulanan (monthly treatment), tapi guna sekali tahan untuk beberapa bulan. (sekitar 3 months gakla kalo environment u all sihat & selamat) .Tengok keadaan kucing juga, environment & pergaulan sosial kucing masing-masing lah. Macam si Momo nie ada bestpren dia, si Blackie. 

 



Momo & Blackie. 
 Blackie pun kucing jalanan.  
 

Mengantuk



 Tido kat bilik stor

5 comments:

  1. lena lah bebdk bulus lepas ops kutu nih :))

    ReplyDelete
  2. biasanya dekat vet/petshop boleh dapat. kalau kt kelantan, saya pergi beli dekat petshop pasir tumboh. harga rm13. kadang kadang ada jual sekotak, rm40 rasanya, ada 4 dalam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam muiz, kat ptumboh tu kedai deret bank tu ke? Ank kucing sy kena kutu.. Banyak telur kutu kat badan, kesian.. Xtau dari mana

      Delete

Thank You Friends!