December 30, 2010

SeJuKk...


asyik ujannn...jerr..ngantuklaa..sejuk.....sejuk sangat taw..
tengah kami sefamily tengok tv..eh mana Momo..?
puas cari...tak jumpe..

pastu nampak tangan nie..sebalik kusyen sofa..




ada ruang untuk si Momo memanaskan badannya..



nak berhibernasi jap..


emm..bestnye tidur menyelit macam nie...

December 28, 2010

Sofiya dah TiDuR..MoMo lak NaK MaiN..


MoMo selalu tengok Kak Sya & Sofiya main..nampak best jer..so kalo Sofiya dah titun, MoMo leh ganti main..

banyak mainan nehh..macam best jer..


macam-macam ada..


eh..kat sini ada lubang..muat tak tangan Momo nie..


memang best kat sini..patutla Sofiya suka main sini kan ma..



keras rupanya mainan nie..sib baik tak patah gigi aku..



susahnya nak belek buku..tangan penuh kuku tajam oke...


dah penat la ma..


nak baring dulu..

Banjir kat umah mak pula..!

Baru-baru nie kami balik umah mak...kebetulan ujan non stop..ingatkan biasa-biasa ajer..xsangka air bah pula yang datang..tapi area kami xderla teruk sangat..setakat budak-budak kampung lehla nak main..xsiyus cam kat Kedah alhamdulillah...

Jom layan...!

budak-budak nie lum pernah rasa banjir..bagila can..kang termimpi-mimpi laks kalo xleh main..

depan umah mak nie ada parit kecil..tue yang jadi cepat air naik..esp kalo ujan xberenti+lebat..



ala-ala pantai takde ombakk..mainla korang



inila dier parit depan umah mak ayah kami tue...dalam gak taw..jgn memain..tapi zaman kanak2 dulu abang2 & adik2 lelaki ikah suke jer terjun tiruk kat sini...!



air yang tenang jangan disangka xder sampah oke..



nie kat belakang umah..ayah cakap air dah tak taw hala nak pergi lepas pagar umah siap dibina..kena tebuk lubang arr pasni..

selipar angkat di atas oke, kang hanyut..oh yea..mana MoMo??!!



puas kami cari...ropanya tido lam bilik mak..siap pilih "katil" lagi..sejuk...cian dier..
(kami kalo balik Machang mesti bawak Momo sekali..dier suke..mak ayah pown suker..! :D



Momo Nampak Tikus..tapi...

2-3 hari nie Momo xcukup tido la ma..even Momo nie kecik & pompuan betina lak tue, tapi Momo kuat taw, Momo dah leh detect umah Mama nie ada tikus, betul!! Momo dah nampak..ada bunyi bising kat syiling, pastu bunyi –bunyi kat dapur..so Momo berjagala tiap-tiap malam..

(gambar tikus from abang Google)


Penat taw ma nak kejar tikus nie, kejap bunyi, kejap senyap..tue yang Momo ngantuk sangat..

Saje jer nie posing kat buku sekolah ma, nampak macam penat study last nite kan!



Emmm...sedapnye tido...dah koma nie ma..



Xpela belum makan lagi..yang penting Allah dah bagi nikmat tido nie...lagipown mlm nie Momo nak berjaga lagi kat dapur mama tue..

Jom kita tido..

p/s: kucing akan habiskan 2/3 daripada harinya dengan tido..kalo dikejutkan sekali pown dier akn tido balik..

December 27, 2010

Jalan-jalan cuti sekolah...

Last few days...we all jalan-jalan. Plan asal pihak guru sekolah Ikah konon-kononnya nak buat trip ke Langkawi Island tidak menjadi coz musim hujan & cuaca yang tidak menentu...so plan asal telah ditunda...man plans, but Allah has the final word..nak pegi jauh-jauh, faham-faham ajelah my busy Mr.Zack tue kan..so we all pegi tempat paling dokek ajo..inilah dia Resort Kg.Sg.Chap dekat Pantai Irama Bachok..



Kak Sya si rongak and her little sister, Sofiya





kebanyakan resort dah fully booked..maklum saja school holidays..and I believe most of them not Kelantanese..weoll saja jenjalan kat negeri sendiri okey..hoho...!



Makcik resort suh kami duk umah antiq nie..quite scary okey! Masuk tangga dier pun berkeriuk..katil dier tingggiiiiii sangat..ala-ala zam 40an oke! Tourist suker kowt!


ada juga yang macam nie..sama height level tue..Mr.Zack gua tinggi oke!


macam ni pown ada..but we all choose yang biasa aje ada..standard untuk family kecik


dah checked in, solat asar & let them play by the seaside


jangan jauh-jauh oke! kang tsunami..(hehe mulut!)


malam tue dinner kat food court bandar Bachok..boleh tahan food dier..


yang uniqnye kat sini, hampir semua kedai jual satay..but weoll order masak panas ajer..


alright, next day..dah nak balik dahh..Kak Sya & Sofiya sayang sangat nak tinggal beach nie..sampai merayu-rayu nak main..we promise to come again, next time, different beach, oke.



say babai to Pantai Irama, panas ahh xleh pandang kamura lagie..ok let's go home..there he goes, Mr.Zack back to his busy hours again..!! ^-^

December 25, 2010

Dia Datang Pastu Pergi...


Pada suatu malam...beberapa hari yang lepas...




....sedang MoMo bermain-main seekor diri...




main bayang-bayang sendiri oke...


tiba-tiba..kami dan Momo pown dikejutkan oleh bunyi suara mengiau tentunya..spesies yang sama...bunyinya tak berhenti-henti..nak kata mengiau gatal tak, mengiau sakit pown tak..lapar kott..so kami bukakla sliding door tue..bagi menatang nie masukk..



ehhh...!!! Budak Oren!..Comelnye!!..cmana leh sesat sini? sapa mak? mana bapak?..sesat ker or kene buang tuan sendiri..bulu masih bersih lagi..suara.?.kuat sangat..!! memang kalah MoMo yang lemah lembut tue..


memula memang malu-malu macam Momo jugak dulu..tapi tengah duduk-duduk sekejap tue dia hilang! Mana budak Oren ni? kang tuan kamoo carik susahla kami!


owhhh..main nyorok-nyorok yea...tadi kuat sangat menjerit semata-mata masuk nak main ker ape kamoo ni Oren?



takperla kalo nak main..kami xkesah pown...mainla puas-puas..dah taw spesies kamoo nie memang suker main



tapi badan budak Oren nie kurus cekeding gaks..spesies terbiar gak nie..lapar kowt...


lapar sangat rupanya...makan yea budak Oren...makan sampai kenyang..


dan makan lagi...dan lagi..owh yea..mana MoMo? Dia boleh terima ker tetiba ada makhluk sama masuk umah Mama Ikah nie..?




Haishh...!! "Mana mungkin! Dahla suara kamoo tue kuat budak Oren, budak kecik lak tue"


"Jaga kamoo Oren!"



"Penceroboh macam nie memang aku tak puas ati!"



"Langkah mayatku yang comel nie dulu!"


"Issshhhhh...memang mengganggu kententeraman akuu..!"



"OOiii budak Oren? Apa kamoo ingat kamoo lawa sangat ker? Berani masuk umah aku, pastu makan food free lak tue, nak lawan ker tak nie, baik kau blahhh....!!!"




Budak Oren pown jawab: "Yelah..yelah..orang pown nak datang kejap aje..saja nak jenguk umah nie..dengar kata tuan dier simpan banyak food..kedekut la ko nie Momo..
"




"Hah kalo dah taw macam tue apalagi...kuar kamoo dari sini budak Oren!"


Cian sangat kat si budak Oren..kami agak dia dah full, bagi minum sikit pastu letak kat luar..dia tak mengiau macam tadi dah..kami harap dapat jumpa lagi esok...rupanya dia memang xdatang terus ..takut MoMo kowt..ingatkan leh jadi best buddy ngan Momo...skang ni MoMo la yang sedang bermaharajalela kat umah kami...nanti kami dapat umah sesuai nak bela aje semua pendatang tanpa izin nie dengan rela hati...



p/s: sedih kat Malaysia belum ada undang-undang untuk penganiaya haiwan..teringat baca paper tentang Singaporean didenda ribuan dollar semata-mata campak kucing dia ke dinding..bila Malaysia nak buat law mcm nie yea...