December 01, 2010

Kau yang Teristimewa!


Santekkann wanita solehah...seluruh dirinya adalah sangat indah..

tetap manis dan sopan dipandang..dari belakang..mahupun di depan dan...kita pun selalu sangat dengar..
seindah hiasan di dunia adalah..WANITA SOLEHAH..bukan susahpun setakat nak tutup aurat...tapi..macam mana yea..
okay, dalam Islam ada gariskan mcm nie:

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya.." (An-Nuur:31)

(maksudnya pakailah tudung yang menutup sepenuhnya bahagian dada anda..)

dan ini pula adalah dalil hadis..

"Jika salah seorang kamu mengahwinkan hamba lelakinya kepada hamba perempuannya atau kepada pekerjanya, maka janganlah hamba perempuan itu memandang kepada sesuatu dari ‘auratnya (‘aurat tuannya). Maka sesungguhnya apa yang di bawah pusat sehingga lututnya adalah ‘aurat." (Hadis Riwayat al-Baihaqi)
(maksudnya antara sama2 wanita pun aurat kecuali antara pusat dan lutut..)


dan ini


Aisyah meriwayatkan, bahawa saudaranya iaitu Asma' binti Abu Bakar pernah masuk di rumah Rasulullah S.A.W dengan berpakaian jarang sehingga nampak kulitnya. Kemudian beliau berpaling dan mengatakan: "Hai Asma'! Sesungguhnya seorang perempuan apabila sudah datang waktu haid, tidak patut diperlihatkan tubuhnya itu, melainkan ini dan ini - sambil ia menunjuk muka dan dua tapak tangannya." (Hadis Riwayat Abu Daud)


(maksudnya hanya muka dan tapak tangan boleh ditunjukkan...selebihnya aurat..)
p/s:pesanan Allah melalui Al-Qur'an dan Hadis sangat jelas..jangan pula memandai halalkan yang haram..berdosa tau.6 comments:

 1. terima kasih krna mengingatkan :)

  cuba memperbaiki diri hari demi hari, insya'Allah...

  ReplyDelete
 2. minta maaf semua, ikah tersilap, yang dalil hadis selepas terjemahan surah Al-Nuur tue maksudnya aurat sesama wanita Islam adalah antara pusat dan lutut, bahagian lain dibenarkan..maaf sekali lagi!

  ReplyDelete
 3. ALHAMDULLILAH diberi petunjuk oleh ALLAH utk memakai dengan serius tudung ( menutup dada) walau waktu tu umur agak lambat. 29.. now akak dah 42..

  ReplyDelete
 4. SEDANG CUBA UNTUK BERUBAH KE ARAH Y LEBIH BAIK...

  ReplyDelete

Thank You Friends!