November 30, 2010

Mimi Ayu ....Rest in Peace..



Hari ni hari yang agak menyedihkan bagi saya dan Kak Sya.. Mimi Ayu sudah meninggalkan kami sekeluarga..si Sofiya xper..lum tahu apa-apa. Dia just tanya; mama, Mimi Ayu dah mati ker..mmm..dier dah takder..entahlah..setelah usia saya makin meningkat nie, dah mampu menahan air mata daripada jatuh terutama kepada sicumil2 mcm Mimi Ayu nie..




ni saat2 kami memanjakan dier..lepas adopt dari pasar basah tue, kami bawak jumpe vet, mandikan dier, suapkan susu botol, bagi whiskas wet food, belai2 bulu dier yang santekk tue & borak2 ngan dier...tapi dier wat derkk aje taw..dier asik nangis aje..

tapi kan, 1 thing that make me really disappointed is that, every time 1 went to that vet hosp, the doctor is not there. There were only 2 assistants who have limited info that i'd looked for. Assistant dier ckp dtg petang la, doc ada hal kat luar la, & so many excuses,

i told them that Mimi Ayu bukan setakat cirit birit, siap kuar darah since the 1st day we adopt her, yg tue pun dier xleh nak assist, mmg sgt2 frust with the service. Yg saya dapat ubat cacing dan cirit birit aje, pastu mintak shower elak kutu padahal xde kutu pun lagi..coz it was so small..

3x saya pegi vet tue mintak advice but i still haven't see the doc, yesterday nak pegi pikir lagi maybe the doc not there, bukan apa jauh jugak dari KL (kok lanas) ke hosp tue, dahla ujan masih tak benti2 ni..so i hold that intention.

Last nite, i hold Mimi Ayu again, i can feel it's cool body, dia mengiau lagi masa tue, suapkan susu botol, food mmg xmo dah, dlm 2am suap lagi sekali and this time Mimi Ayu betul2 weak, he can't even open his 2 eyes. Later i knew it was the time, i said that Mimi Ayu, pity you, i'm so sorry coz there's nothing much i can do for you.

This morning, as what I expected, i can see its stiff body, semut mula merangkak atas badan Mimi Ayu, saya pun buat apa yang perlu as our last respect to Mimi Ayu...

ini biz card vet tue, it'll be useful in other time needed
to my dearest little Mimi Ayu...rest in peace..lebih baik dier pergi daripada hidup dalam sengsara..


p/s: rasa bersalah menyelubungi diri...agaknya kalo xamik Mimi Ayu dari pasar basah tue, maybe dia masih kekal sihat...Ya Allah serba salah pula dibuatnya..isk isk..:(



Ada Tetamu Baru...Cian Sangat,,,

Lebih kurang 2 minggu lepas...kami terserempak anak kucing ni kat pasar Ketereh...
mulanya nak wat xtau aje coz kecik sgt maybe mak dier cari mkn kut...tp dia nangis gak sorang2...huhu sedih arr..pikir dlm 40x gakla nak amik ke tak..Yang dipertua suami xallow coz umah kami sgt xsesuai..byk kucing kene area tmn nie kene lanyak kete..tapi...



dah rasa kesian sangat..but i promise to look after him/her carefully..
kak sya my daugh letak nama dier MIMI AYU..belum taw lagi jantina dier..rasa cam jantan..nntla dier besau sket..


cumill sgt...bulu putih...lebat..mata biru..agaknya umur baru beberapa minggu coz dier xmo makan apa2..minum sendiri pun xreti lagi..asik air masuk ikut idung ajee...


cian sangat kat dier kan...rindu kat mak dier kut..sapa la buang anak cumil mcm nie..


lalu kami belikan botol susu...dan (lupa dah brp hengget)


susu kucing..doc vet ckp yg ni terbaik setakat nie...mudah2an..brand NIKKI (dlm RM15 rasanye)


kami juga sediakan sangkar kucing utk dier...memula amoi tue ckp RM38, but at last dier bagi RM35, xpernah beli pun sebelum ni coz kami xsuka kucing kena kurung, biarla dier bebas, tp yg nie tecitt sgt...kawasan umah pun xselamat..huhu



dah bawak jumpe vet..dier cirit birit..tp mcm xmo sembuh lagi...dier demam teruk kut...


nie muka terbaru...ala...mmg kena bwk jumpe vet lagi sekali nie..sgt xsihat...


dia asik merengek aje...sedih nengok..takpe MIMI AYU, you are save here..we will look after you

sapa lak bagi pose belakang nie???..


owhh...yg ni pengunjung tetap umah kami...si Sofiya panggil dier TOMPOK..common sgt kan, nak tkr dah xbley coz dah nak masuk 2thn dier lepak sini..kejap dtg, kejap ilang...cari aweq kut


biasala...dasar kucing Jantan..hehe

November 28, 2010

Beza Pelajar Dulu & Sekarang Part 1



Kalo nak compare students dulu & sekarang byk sgt bezanya kan. Zaman saya bergelar pelajar sekolah menengah adalah sekitar 1991-1996. Penghujung 90an gitulah. Bila dah jadi guru saya sedih byk sgt perbezaan dari segi sikap peljar dulu dan skrg. Yang lebih baik tue saya sokong, tp moraliti yg tidak baik membuatkan kita pikir byk kali, layak ker modal insan mcm nie utk 10-20 thn akn dtg, mampukahh....

1- Dulu2: pelajar pompuan semuanya takut kat pelajar lelaki coz drg kan ala2 gangster, nak lalu depan bebudak laki pun pikir 10 kali coz malu yg amat

Skang: mana ada sikap malu lagi, kalo dah teringin nak lalu tue main terjah aje siap angkat2 tudung kasi nmpk body sket..huhu

2- Dulu2: pelajar takut kalo xdtg sekolah tanpa sebab, sampai yg demam teruk pun ttp ke sekolah coz ada perasaan takut dan hormat kpd sesetengah guru yg garang & strict.

Skang: mana ada takut dah, kalo dah malas menguasai diri, ponteng aje tau!!, tido kat umah lagi bagus.

3- Dulu2: pelajar hormat sgt kat guru, kalo terserempak guru terus tunduk, bg guru lalu dulu sambil bg salam (ala2 tabik hormat gitu..)

Skang: mana sempat nak hormat dah, kalo nampak jer ckgu, cepat2 mengelak, kekadang tue berebut nak lalu dulu kalo laluan tue sempit, salam xpyh ckp ahh, mmg xsempat bg pun..

4- Dulu2: takut sgt kalo xsiap homework, buat jugak kalo salah pun, janji siap, bukan apa, xmo guru frust h/work yg diberi xmampu disiapkan.

Skang: mmg xamik peduli pun psl h/work nih, pkt cari geng yg sama2 xsiap h/work pastu dlm kelas pkt sonok tgk guru yg bengang ramai yg xsiap h/work, lesson plan ngaja hari tue terus out..

5- Dulu2: masalah disiplin xketara sgt, stkt ponteng & hisap rokok tue amalan tradisi.

Skang: masalah2 disiplin sgt melampau dr amalan melawan guru kepada pelajar mangandung dah biasa sgt dah kita dengar.


video

6- Dulu2: pelajar sgt berhati2 bab tutur kata takut menyinggung perasaan guru, ckp penuh sopan & malu.

Skang: Melabel guru dgn panggilan2 menghina tanpa rasa bersalah berdosa, kekadang siap ckp depan2..sian kat cikgu tu kan..

7- Dulu2: Kalo dah kena hukuman disiplin kat sekolah krn mmg salah xakan bagitahu ibu bapa coz malu & dah rasa patut dihukum, so pendamkan aje pengalaman sbg pengajaran.

Skang: Terus report kat parents kena denda/rotan/hukum, lepas tue parents plak back up ank mati2 an mcmla anak tue terbaik di dunia. Siap warning guru & xpercaya lgsg sikap buruk anak dier, semua kata pihak sekolah dibngkangnya mcm bagus jer!

8- Dulu2: kalo hari hujan/ribut/puting beliung ker tetap ke skolah coz takutttt sgt kat cikgu, lagi satu risau kalo miss topic penting yg akn masuk exam. Pegi jugak pakai selipar, kasut sekolah bungkus dlm plastic & dibimbit , dekat sampai sekolah terus tukar balik (takut kat ckgu dispilin, Hah! Hape nih mai sekolah pkai selipar? Ingt ni sekolah datuk kau ker???

Skang: Hujan gerimis sekalipun xkan dtg dah, alasan yg diberi; kasut saya basah cikgu, saya xde payung cikgu, saya naik motor cikgu, saya pening kena hujan, xleh jalan...

9- Dulu2: masa guru kat kelas xberani nak move around coz segan guru tengah ngaja, nak pandang belakang, kiri, kanan pun xberani takut cikgu kecik ati.

Skang: siap berlari2 ke belakang, kiri, kanan, depan coz xrasa pun cikgu perlu dihormati.

10- Dulu2: dekat2 exam makin erat hubungan dgn guru coz nak tahu soklan2 spot, siap dtg ke rumah guru, bg hadiah kat guru, dan pantang jumpe guru, ada jer soklan nak tanya sampai berebut2 dan sampai merajuk2 sama2 drg.

Skang: Mana ada kesah bila exam, exam tue apa yea? Knp kena exam yea, spm tue penting ker..hari ni paper ape yea, kita start exam bila yea..& byk lagi soklan2 xmasuk akal....

p/s: guru2 baru diharap bersedia dgn pelbagai lagi dugaan berdepan dgn pelajar alaf baru..

bersambung lagi Part 2


video

November 24, 2010

Memori Tika Hujan.....

Sekarang ni kat Pantai Timur asyik hujannn aje...dalam sehari mesti ada hujan. Kadang-kadang bangun pagi hari tidak cerah seperti biasa, awan asyik mendung aje..gelap sangat..tak lama kemudian...hujan pun mulai turun mencurah-curah...


alangkah nikmatnya hidup kat Malaysia ni, sesekali panas terik, sesekali hujan malah bah dan banjir pun turut melanda..xbest la kalau sentiasa panas kan..mesti nak jugak time2 yang sejuk..uhh nikmatnya..

walaupun hujan turun, dalam minggu atau hari tertentu Allah jadikan panas terik, so...


dapatla sidai semua baju sampai kering...nikmat Tuhan..Alhamdulillah...
teringat pula zaman kecik-kecik dulu....selalu nangis...nangis yang tidak berkesudahan apabila turunnya hujan di pagi hari...

kenapa..kerana dulu kami sekeluarga hidup susah...semua 9 beradik ke sekolah jalan kaki...kasut stoking basah kuyup xpayah cakaplah..kekadang mak ayah suruh tunggu hujan benti baru gerak ke sekolah, tapi kalo lambat kan kena marah kat Guru Disiplin...xnak la..so nangis dan nangis, kalo dah lewat tue..jalan kaki jugakla dalam hujan & lopak yang penuh selut dan air..x jauh sangat pun...dalam 2 km aje..elak punya elak, akhirnya basah jugak walaupun pakai payung, kalau hujan ribut payung pun bengkok..tapi ..

tetap juga ke sekolah...xpernah ponteng sekolah..mak selalu cakap, kena masuk kelas, belajar elok2...sangat paham apa maksud dier..sedih kalu ingat balik..xmahu ingat dah...semuanya memori dulu kala yang sukar di padamkan..sekarang...?

Alhamdulillah mampu tersenyum..nak kata ketawa tu tidaklah, namun kenangan pahit sentiasa terpahat di hati. Mak kalau nak tersenyum bolehla yea..coz semua beradik sukses..dah xada lagi anak-anakmu dihimpit kesusahan melampau...Alhamdulillah..

p/s: dengarla kata ibu..

November 20, 2010

Kenangan Bersama Si Dia...



Beberapa hari kebelakangan ni banyak sangat baca blog animal lover: antaranya papa Meow & papa Hero, (PH) dan ada beberapa lagi blog animal lover. Kebanyakannya very fun & interesting. Yelah sampai saya sanggup berjaga sampai 3-4 pagi baca entry2 dorang yang kebanyakannya sedih, gelihati serta menginsafkan..apapun saya bersyukur masih ramai insan di luar sana yang sebenarnya sejiwa dengan saya..iaitu..SAYANGKUCING!!!
nanti nak create link animal lover kat column sebelah nie..
so entry kali ni nak tunjuk wajah kucing yang pernah bersama-sama kami sekeluarga...

1-Gambar kat atas ni anak kucing yang terakhir sekali kami bela sebelum pindah rumah, tapi kami terpaksa berpisah coz suami x izinkan, disebbakan rumah yang akan kami diami nanti betul2 depan jalan, tak sanggup lihat dia tiba2 dilanggar...uhuk uhuk...


2-Yang ni kami namakan PUTEH coz satu badan dia putih, dia ni memang kuat tido, gaya mcm ni mmg gaya feberet dia la..kami sekeluarga sayang sangat kat PUTEH, tapi kami terpaksa berpisah juga,pesan kat jiran jaga leklok..huhu..nangis lagi...


3-ni masih lagi PUTEH, memang atas sofa tmpt feberet dia la..nampak x kat pipi dia itam sikit tue, tue masa si HITAM (musuh PUTEH) attack dier, tapi cepat sgt dia recover, antibodi PUTEH cukup hebat.


4- ini pula ibu & anak, ni masa dah pindah umah baru kat KL (Kok Lanas), mmg umah kami betul2 tepi jalan, so kami layan gak la kucing yang berziarah..hihi


5-PUTEH sangat COOL. Memang muka selamba kucing habis dia bagi , ni last day kami pindah barang & cuci umah tuan empunya rumah, dah kosong pun..kami anak-beranak sedih sangat, tp mcm saya ckp tadi dier mmg COOL.


6-PUTEH mmg pantang orang nak duk dekat dier, terus digodanya..hmmm..geram sungguh!


7-Yang ni kami panggil CAT KAKAK coz dia satu2nya anak yang survive dalam banyak2 anak yang dilahirkan ibunya. Ibunya saya ambil kat sekolah selepas dia beranak seramai 5 ekor. Memang survivor..


8-PUTEH...kami sayang kamooo...kami rindu kamooo....


9-Alkisahnya kami amik PUTEH masa dia masih baby,memang keseorangan kat tepi kedai tepi jalan kat Ketereh, suami yang bawak balik, dia kata comel sangat, dahlah dibuang tepi jalan, kalo kena langgar tak ker dapat dosa free orang yang buang PUTEH ni..so kami jaga dia sungguh2..mmg cepat dia membesar...


10- Muah..muah

11-Gaya maut PUTEH yang terakhir...kalo wallpaper handphone tue asik letak Pic ni buat kenangan...dah lama kami tak dengar khabar PUTEH kerana..paling last kami tahu dia bunting...kami doakan dia sihat dan masih kuat..kita kan bertemu jua nanti....ku akan menjejakmu Oh PUTEH...!

November 05, 2010

Banjir Melanda........!

Musim tengkujuh sudah tiba..dan banjir mula melanda terutama di kawasan pantai timur. Cuma banjir kali ni paling dahsyat melanda Kedah. Beberapa tahun lepas kita terkejut dengan banjir besar di Johor. Seingat saya banjir selalunya kerap di pantai timur. Namun bila berlaku banjir di tempat yang tidak diduga membuatkan saya bertanya seorang ustaz, katanya inilah petanda akhir zaman, tempat yang jarang berlaku bencana alam mula mendapat tempiasnya. Begitu juga dengan kejadian puting beliung dekat Perlis hari tu kan! Masa saya belajar Geografi kat sekolah dulu, masih teringat lagi kata-kata cikgu tue, dia kata kita rakyat Malaysia perlu bersyukur kerana tiada bencana alam yang kritikal seperti gunung berapi, puting beliung, gempa bumi, tsunami dan sebagainya di Malaysia. Namun pelbagai bencana yang tidak diduga yang mula meletus dan berlaku di sekitar kita ini menyebabkan saya mula terfikir, inilah ingatan Allah kepada hambaNya yang sentiasa lupa..sama-samalah kita kembali kepada fitrah kita. Ya Tuhan..ampunilah kami...


jom layan beberapa gambar banjir yang melanda kat SMUA Azhariah Melor KB..

masa ni masih exam last day untuk student Form 4 (SMU)

masa ni air x banyak lagi...dlm 10 am..

ni laluan kereta kebanyakan guru masuk sekolah...jln belakang



ni dekat koridor...sowi foto kureng kualiti..bukan DSLR lah katakan...huhu


heheh..sempat agi tue posing nak masuk kelas...ni budak2 F5..nak exam dah esok lusa...

kasut semua dah basah..tapi steady aje kan..hehe..


lebih kurang 2 jam kemudian, saya dapati pokok pokok ini semua dah tenggelam..
tp xsempat snap, battery weak!!

tue dier kiosk PUM dikelilingi air..



suke ekk main air kat sekolah..

jambatan sementara digunakan, xmo basah kasut..tapi tetap basahh..


ujah dah benti, tapi air mula menaik..


ingatkan bwk motor ke sini makin selamat, tp tetap xselamat..heheh


pandang dari tingkat satu..


air yang tenang..jangan sangka tiada lintah..heheh..

November 02, 2010

Tips Persediaan Peperiksaan untuk Para Pelajar

Entry kali ini saya mahu berkongsi teknik belajar berkesan menjelang peperiksaan dan ini kesimpulan yang boleh diambil.



Entry kali ini saya mahu berkongsi teknik belajar berkesan menjelang peperiksaan dan ini kesimpulan yang boleh diambil.

· Tentang Nota:

Nota-nota boleh dibuat dalam bentuk peta minda atau lain-lain cara yang mudah diingati. Rujukan untuk membuat nota harus dibuat berdasarkan buku teks yang disahkan oleh Kementerian Pendidikan untuk mempastikan isi-isinya tepat. Untuk maklumat pelajar isi-isi pada soalan-soalan yang disediakan oleh Lembaga Peperiksaan adalah dirujuk pada buku teks yang rasmi yang diluluskan oleh Kementerian Pendidikan.

· Cara Mengulangkaji

Setiap hari buat latihan sama ada menggunakan buku teks atau buku kerja terutama bagi mata pelajaran maths dan sains.

Bagi pelajaran yang berbentuk esei sama ada karangan atau lain-lain mata pelajaran, pilih soalan dari kertas peperiksaan tahun-tahun lepas atau soalan-soalan dari buku teks dan buku kerja dan kemudian cari dan catatkan isi-isinya dalam kertas latihan.

Pelajar harus sediakan satu fail untuk mengumpul segala latihan yang dibuat. Latihan-latihan tersebut adalah nota bagi anda.

Sentiasa meminta bantuan guru bagi memperkukuhkan pemahaman dan penglihatan anda mengenai sesuatu perkara yang tidak difahami.

Minta pendapat guru tentang soalan-soalan ramalan yang mungkin timbul secara am.

Senaraikan perkara-perkara yang mungkin perlu anda beri tumpuan mengikut keutamaan dan cuba memahaminya dengan lebih jelas lagi.

Dapatkan soalan-soalan lepas daripada senior dan kemudian kaji serta cuba jawab soalan yang belum dapat dijawab dengan baik.

Buat perbincangan bersama rakan-rakan bagi menangani masalah yang belum dapat diselesaikan dan dapatkan pertolongan mereka jika anda belum bersedia.

Semak jadual peperiksaan dan buat satu jadual terakhir untuk mengulangkaji secara ringkas dan padat.

Rujuk kembali nota-nota ringkas, gambarajah-gambarajah penting dan ingat fakta-fakta utama.

Dapatkan tidur dan rehat yang cukup serta makan makanan yang seimbang.

Sentiasa memberi tumpuan sepenuhnya yang tidak berbelah bagi kepada persediaan menghadapi perperiksaan anda.

Belajar perlulah dengan kerelaan hati tetapi bukan kerana terpaksa. Belajar kerana terpaksa tidak dapat membantu anda belajar dengan sempurna dan boleh membuatkan anda gugup dalam peperiksaan nanti. Yakin akan kebolehan diri. Tanamkan dalam diri “saya boleh” dan tulis dengan besar dan terang di atas sekeping kad dan letak di hadapan anda (tempat anda belajar)