May 26, 2013

Lagi Buku Best : Belajar Dari Para Wali

http://1.bp.blogspot.com/_Z7cSNq8aE34/Se5rXzitpaI/AAAAAAAAA6c/L9mFVzx8JHI/s400/Buku+Belajar+Dari+Para+Wali.jpg

Nama buku: Belajar Dari Para Wali
Penulis: wan Ji Wan Husin


Hari tu singgah bookstore, spontan jer tarik buku ni dan MI beli dengan harga RM19.00. Style buku kat Malaysia ni dia wrap penuh, memang takde chance nak belek isi kandungan secara lengkap. Teringat pula MI cerita seorang lecturer masa dia study kat UK, book store kat sana tak ada sebijik pun yang wrap macam kat negara kita ni. Mungkin juga pemimpin negara itu yang terlalu mahu rakyatnya berilmu, sehinggakan pemilik kedai tak kisah pun para pelanggan baca buku di kedainya sampai habis kulit ke kulit. Hmm..hebatkan. Tapi skang tak pasti pula..namun in my own view, cara wrap buku-buku yang dikira menarik or "must read" book itu sangat tidak relevan dan cukup menyakitkan hati kami selaku pelanggan yang selalu mahu beli hanya buku-buku terbaek..hmm..geram kan...

****

okay, berbalik kepada citer MI tadi, sebaik je balik umah, layan anak-anak dan lepak jap, terus capai buku ni. Dalam persepsi MI pasti dipenuhi dengan susunan bahasa Melayu lama yang telah diterjemahkan ke Bahasa Arab yang sukar difahami selain dipenuhi dengan hadis-hadis. Namun sangkaan itu meleset, buku ni mempunyai himpunan kisah para wali zaman dahulu dengan jalan penceritaan yang cukup relaks dan mudah difahami! Alhamdulillah! Cerita demi cerita yang disampaikan yang membuatkan MI cukup kagum dengan amalan wali-wali Allah sehinggakan terus MI google, masih relevan lagikah kewujudan wali pada zaman sekarang, bagaimanakah kehidupan mereka pada zaman serba canggih ini dan apakah keistimewaan yang dapat kita lihat dengan mata kasar? Namun segala persoalan itu tidak terjawab, yang MI dapat akses hampir semuanya info dari seberang...hmm susah nak paham lenggok bahasa dorang...nak tak nak kena refer yang lebih arif, para ustaz & orang alim...hmm mana gua nak cari...takpelah...forget it.

Hampir semua kisah para wali dalam buku ni sangat best, darjat dan pangkat mereka cukup mulia dan tinggi di sisi Allah sehinggakan ada yang sekadar menepuk tanah, maka keluarlah sekeping dinar emas, ada yang mampu berjalan di atas air memberi pertolongan, ada yang memberi makan minum pada masa panas terik di padang pasir, malah aura wali turut memberi rahmat dan unsur berkat kepada sesiapa sahaja di sekitarnya..selain tu macam-macam lagilah!! sangat seronok membaca seolah-olah magik yang sukar diterima akal, namun hakikatnya itulah keistimewaan kekasih Allah yang dekat dan bertaqwa kepadanya. Doa mereka cukup makbul buat sesiapa sahaja..kalau ada sekarang mau cari...nak minta doa bolehhh?

Apapun subhanallah..memang tak menyesal beli buku ini. Alhamdulillah.
Apalagi..belilah!!



No comments:

Post a Comment

Thank You Friends!