August 14, 2010

Fadhilat menjadi isteri...







Sambil mengemas-ngemas buku kat umah, tiba-tiba jatuh note ini yang masih tersimpan rapi. Seingat saya ini antara email yang sempat diambil daripada email semasa kerja di astro satu ketika dahulu. So daripada simpan, baik saya kongsi bersama semua blogger yg singgah sini untuk kebaikan bersama, kpd yang dah tahu Alhamdulillah, kpd yg belum, sama2lah kita hayati bersama..

Semua email berguna saya simpan, tp xdapat print kalau yg berkaitan dengan personal kat ofis. So saya salin kalo sempat, tp itulah, bila dah salin manual ni lupa sapa yang send, forward.. Doa saya, mudah2an org itu dapat pahala berganda-ganda. Jom para isteri dan sesiapa yang akan bakal jadi isteri pakat renung fadhilat / kelebihan kita selaku wanita dan seorang isteri kepada seorang suami...




1-memberi/membuat segelas air untuk suami=mendapat pahala puasa sunat satu hari
2-menyedia/memasak makanan yang mengenyangkan suami=mendapat pahala haji/umrah
3-perkhidmatan terhadap suami=mendapat pahala yg tak putus-putus
4-menghamilkan benih suami=mendapat pahala syahid
5-isteri mandi junub dengan suami=sedekahnya seperti sedekah 10,000 ekor kambing kpd fakir miskin
6-suami meninggal dunia dahulu daripada isteri dan meninggalkan anak=fadhilat, isteri mendidik anak itu menjadi seorang soleh , berguna dengan didikan agama yang sempurna, maka suami tetap mendapat pahala dan menjadi banteng dari api neraka. Dan sekiranya isteri berkahwin lain, suami yang meninggal itu tetap dapat pahala sekiranya didikan isteri kepada anak2 berterusan dengan baik.




7-isteri yang memandang suami dengan harmoni dan menyukakan=seolah-olah berzikir kepada Allah
8-sekiranya seorang ister meninggal dunia dengan keredhaan suaminya, dia terus masuk syurga.

5 comments:

  1. just as a sweet reminder to myself

    ReplyDelete
  2. fadhilat seorang suami plak takde ka?

    ReplyDelete
  3. Lambat lg ke nk kawin ni..~lalala~

    ReplyDelete
  4. salam..
    memang x sabar rasa nk kawen ni..
    hehehe..tp bila ya?

    ReplyDelete
  5. penaberkala: pasti ada fadilat jadi suami tue..
    penghuni bumi & rozect:kawinla time muda nie.sahut seruan kerajaan...huuuu.....!

    ReplyDelete

Thank You Friends!