April 03, 2011

Ayah Man Penchenta Hewan...

Masa we all di T'ganu aritue kami, sempat bermalam di rumah pakcik sebelah suami kat Dungun. Kami panggil dia Ayah Man. Dia lecturer kat UITM Dungun. Baik sungguh Ayah Man sekeluarga menerima kami tetamu untuk bermalam. Alhamdulillah. Apa yang best duk kat Dungun nie, umah dier dekat ngan pantai. Pastu yang paling best ialah Ikah baru aje tahu yang Ayah Man nie rupanya pecinta hewan. Cik Za, as the loyal and understanding wife banyak juga bercerita pasal Ayah Man nie. His daily routine satu rumah dah tahu. Lepas Asar tue dier akan menguruskan semua haiwan ternakannya sebelum masuk Maghrib. Kalo dorang travel ke Kelantan, urusan haiwan akan diserahkan sepenuhnya kepada pembantu dan diberi  upah.Alhamdulillah.

Banyak sangat haiwan, sampai ada nama binatang tue yang Ikah dah lupa. But we all satu family suker sesangat dapat tengok menatang nie, macam dah mini zoo. Hehehe...
Okay, zasss.....!


 ni perkarangan tepi rumah beliau...puas haty..tanah luas...macham-macham leh buat


 banyak burung-burung kat umah beliau...pelik-pelik & jarang dilihat


 ada yang macam nie


 tengok tue kaki dorang penuh bulu macam sayap...


 haa...yang nie Ikah tak pasti ape ke namanya..kacukan hamster + rabbit kowt...baanyakkk sangat...ribu riban..spesies cepat membiak..



 dorang nie macam steady aje posing kan


 angsa 6 sekawani nie bising sangat time kami datang...
meriah sungguh sambutan muzik dorang lagukan...huhu



 ayam pun banyak...yang nie jer yang nak jadi model..ala-ala artis gitew...aww


 Ikah toman pun ader...kaler dier sungguh scary...saiz dier???...nak sama besar cam Sofiya...takottt


 flora pun santekk sangat..tetiba jer rasa cam nak tanam pokok bunga...**tetibe.


 monkey pown ader..Namanya Ricky. Ayah Man kata mak dier mati eksiden, ada hamba Allah datang hantar ke rumah masa dier masih baby...sedih kisah dier...rasa nak nanges..coz dier goyang-goyang tubuh mak dier yang dah mati...T_T


 deretan sangkar yang Ayah Man buat sendiri...


 ikan-ikan kecik yang chomel...ada lam kolam...
buah limau purut pun ader...

okay itu ajela yea..



16 comments:

  1. Bestnye... teringin nak ada rumah yang boleh bela banyak2 haiwan camtu... :)

    ReplyDelete
  2. wah, bestnya..tersusun je haiwan dia...rapi plak 2 jgaannya...hehe

    ReplyDelete
  3. pehh..
    melambak giler hewan-hewan jagaan dia...
    bape $$ dia perabih sebulan utk anak-anak angkat dia nih?
    huhuhu...

    apepon.. salute arr!

    ReplyDelete
  4. Bestnya dapat kawasan rumah luas. Boleh buat macam-macam...

    ReplyDelete
  5. best tuuuu~..
    puas hati je kalo tgk smue pets sihat camtu..berbaloi2~

    ReplyDelete
  6. bestnyeeeee.....bila la leh dpt wat camni ekk huhuu

    eh! kita berkenan dgn si Ricky tu lah, dah lama teringin nak bela monyet :D

    ReplyDelete
  7. bestnyer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    kalau la dapat umah mcm tu segala jenis haiwan dah ade kat umah...tumbuhan2 ape ntah lagik!!! =DDDDD

    ReplyDelete
  8. meriah nya.. pelik betul tgk burung tu..

    ReplyDelete
  9. chika: itulah, ikah pun teringin sangat.

    ReplyDelete
  10. anis: emm...suka kan pencinta haiwan mcm nie, mudah2an mereka mendoakan pula kepada tuan yg menjaga mkn minum & tmpt tinggal mereka

    ReplyDelete
  11. Miss Ieza: hehe..ikah pun tak tau la baper $$$ yg dia perabis. Tapi yang bestnya a.Man ni sgt pemurah orgnya, rezekinya bertambah2 & tak pernah berkira2 kat manusia mahupun haiwan. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  12. Kak Kim: ha'ah...best kan umah ada tanah luas cmnie

    ReplyDelete
  13. MM: Insya Allah nnt adala rezeki MM.
    Jom cari spesies Ricky kat hutan!

    ReplyDelete
  14. Sharz: sama2 kita usahakan !

    ReplyDelete

Thank You Friends!