March 24, 2013

Cekodok Pisang

 

Cekodok pisang aka jemput pisang kat tempat kitorang


Sedap dimakan pada waktu petang bersama teh o panas.


Cara nak buat senang aje, tapi kalau tak kena gaya memang tak sedaplah!
Tapi pisang paling best mak kata pisang kapas, yang ni:




My sister, Pn. Noriza kata pisang emas pun sedap gak. MI takde resepi khusus tentang berapa gram coz buat ikut suke..hehe..cuma selalu berpegang kepada resepi mak, jangan campur air masa buat bancuhan jemput nie. 


Secara ringkasnya macam nie:

1. Lenyek pisang yang nak dibuat jemput-jemput.
2. Masukkan gula dan garam mencukupi.
3. Masukkan gandum (kalau terlebih ia akan jadi keras, kalau terkurang, maka jemput-jemput yang digoreng akan bergelumang dengan minyak yang terkumpul..kolesterol okays)
4. So pandai-pandaila gak..heee..pastu leh la goreng
5. Letak kecil-kecil aje dengan sudu kat kuali bersama minyak yang telah dipanaskan. So jemput-jemput yang terhasil lebih cute. 

selamat mencuba ^_^

12 comments:

  1. tq sudi follow. cam saya gak..suka cekodok pisang lembik mcm ni. kalau dah gemuk semacam ditambah "potas"...kurang le laju makan

    ReplyDelete
  2. Salam kenal. dah lama tak makan cekodok ni...

    ReplyDelete
  3. baru dua tiga hari lepas makab cokodok pisang buatan emak saya..terus terang saya kalau buat cokodok pisang selalu tak menjadi..

    ReplyDelete
  4. Mak Wadah: tryla resepi ni... heee

    ReplyDelete
  5. Zulaikha, nnt try yg MI punye ekk

    ReplyDelete
  6. salam kenal..TQ sudi follow..dah follow sni juga #354..
    sedap nya cekodok pisang.. suka makan ni+teh o kosong..nyum! :)

    ReplyDelete
  7. Atie: welcome. jom makan..hehe

    ReplyDelete
  8. Assalam mama ikah
    tq sudi dtg ke blog mama saranur ye
    sedapp cekodok pisang ni menu wajib ptg hari dan x jemu mkn bila2 pun kan

    ReplyDelete

Thank You Friends!